dinsdag 4 maart 2008

Zaterdag de 4de.
Na 9 uur ging ik met Dr Bürger aan land en wel op de Z.O punt van Jarosima, nadat ik aan boord een lengtemeting met de chronometer en enkele observaties met het kompas gemaakt had. We bestegen de berg, die de Z.O. kaap van dit eiland vormt, en genoten van een prachtig uitzicht. Het kustlandschap van Sikoku lag O voor ons uitgestrekt, en we lieten ons de kust aanwijzen, die Nagahama genoemd wordt, waar de rivier Hijigawa in zee uitmondt, en in het N + O de berg Kofusi. Deze berg wordt niet wegens zijn grootte, maar vanwege zijn gelijkenis met de beroemde berg Fusi zo genoemd.
Op het strand werd een petrefact een stuk tand van een mammoet gevonden, dat Rjuge genoemd werd.Fossiele olifantenkies uit collectie Von Siebold, collectie Naturalis

Deze petrefacten worden zeer vaak gevonden in Japan, voornamelijk op het eiland Sikoku in het landschap Sanoki en op het eiland Sjoodosima ten noorden van Sanoki. Mijn leerling Riosai heeft drie jaar geleden de schedel van een mammoet met een lengte van ongeveer 6 tot 8 voet in Oosaka gezien, – en hem als zodanig herkend toen hij hem kon vergelijken met een aan hem voorgelegde tekening.
De vegetatie op deze eilanden is zeer beperkt. – de zandige heuvels zijn bezet met alleenstaande dennenbomen (Pinus sylv. Th.?), die hier en daar (met Quercus serrata) kleine bossen vormen. Buiten deze vond ik alleen maar enkele struiken zoals Pittosporum Tobira, Eleagnus pungens, Hedara, Euonimus japonica;


Pittosporum tobira (Dryand), collectie NHN


ook ontdekte ik op de steile klippige oevers Eurya japonica Th., maar geen Eurya littoralis, M. – Naast Euphorbia coralloides, Dianthus Japonicus, Aster hispidus, T ilago japonica, Lespedeza soorten en enkele verdorde Gramineeën konden we geen planten vinden. De hoge toppen van de bergen van het landschap Ijo, zijn met sneeuw bedekt. Zeilen met een frisse Z.Z.O. wind O.N.O. naar Mitterai toe. Bereiken deze haven tegen ½6 uur, en passeerden de engte genaamd Okamu[ro]seto, die gevormd wordt door de eilanden Nagasima en Mitaraisima. Na hier doorheen gezeild te hebben, gaat men oostelijk langs de op de landstreek Ijo op Sikoku gelegen eilandengroep en westelijk langs de eilanden van de landstreek Aki op Nippon. Recht vooruit is het witgevlekte eiland Dadanowani te zien. – De tegen 5 uur intredende ebstroom maakte dat onze schipper in de duistere nacht vreesde dat wij op de klippen zouden lopen. Om die reden zette hij de koers westelijk naar de kust van Miwara, waar wij tegen 10 uur het anker lieten vallen..

Geen opmerkingen: